< Back

LE LAB BY LEGRAND

Layout and scenography for the first showroom
dedicated to electric switch collections.

Layout and scenography for the first showroom dedicated to electric switch collections.

The challenge was to imagine, for the Legrand, Arnould and Bticino brands, how to organize a 48 square meter showroom at 38 rue du Bac in Paris that presents the switch collections and can also be visited by the general public or professionals.

Thus, beginning with the entrance and its muffled gallery mood, Véronique Laurent proposed a circuit around a round, brushed stainless steel-and-mirrored counter, over which hangs an airy chandelier of shimmery, solid glass balls.

Her idea was to have the visitor become involved with the products by progressively including them in the space. The interactive presentation counter is surrounded by curved partitions decorated with framed products plus a product mosaic with a video of the switches being used.

Continuing their discovery of the shop, visitors follow the luminous ceiling guides to the consulting area. On the right, the product ranges are arranged in a piece of furniture with large drawers, the “collection library” ; on the left, the sliding frames of the “material library” show the products as they would appear on a wall or they can be studied more closely around a work table.

The showroom is contemporary without being excessive : Véronique Laurent selected materials for Le Lab by Legrand that refer to the products’ technological aspects such as brushed stainless steel or luminous glass. The balance of wood and lacquer in each area and the lighting design are essential to the overall composition.

www.lelabbylegrand.com

FOCUS

Designing an environment : showroom
Conception
Furniture design
Project manager
Scenography and Windows

Opened December 2011
28 rue du Bac, Paris 7ème
The first electronic switch showroom designed for the general public and trend professionals